ADĂUGARE OFERTĂ

Legiferare

Sub 18 ani, în ce condiții se poate lucra?

Conform prevederilor legii muncii, se poate lucra de la vârsta de 16 ani. Angajarea de la vârsta de 15 ani este posibilă doar cu acordul părinților. Pentru cei sub 18 ani, ocuparea locului de muncă cu normă întreagă înseamnă 6 ore / zi sau 30 de ore / săptămână (nu 8 ore / zi sau 40 ore / săptămână). Legea interzice angajarea tinerilor pentru munca de noapte. Noaptea se înțelege pentru perioada dintre orele 22-6.

Ce spune legea pentru studenți?

Persoanele cu vârsta peste 18 ani au aceleași drepturi și obligații ca orice adult non-școlar.

Conform Legii nr. 72/2007, Agenția Județeană pentru Muncă și Formare Profesională din județul Harghita finanțează angajatorii care angajează studenți și studenți în timpul vacanței (250 lei / lună).

Nu există nici o diferență în angajarea elevilor și studenților, diferențele fiind dependente de vârstă.

Care este legea pentru munca cu fracțiune de normă, la fel și munca zilieră?

În cazul angajării cu fracțiune de normă, salariații sunt plătiți pe baza timpului de lucru (salariul minim pentru întreaga normă, aceasta este legată de munca cu fracțiune de normă, de exemplu salariul brut: 2080 lei – normă întreagă – jumătate fiind 1040 lei). Pentru munca cu fracțiune de normă, angajatul trebuie să plătească contribuții statului conform normei dacă angajatul nu are un alt loc de muncă cu normă întreagă.

În cazul lucrătorilor de îngrijire de zi, nu sunt necesare examinări medicale și lucrări pentru contract.

Dacă lucrați mai puțin de 6-8 ore pe zi, angajatorul ar trebui să vă ofere un salariu minim de 8 ore. Din venitul brut angajatorul trebuie să plătească impozitul pe venit și fondul de pensii.

Care sunt drepturile elevului sau studentului care dorește să lucreze?

Are aceleași drepturi ca orice angajat, dar sub 18 ani nu ar trebui să lucreze noaptea, doar 30 ore / săptămână este timpul total de muncă permis, elevii nu ar trebui să fie suprasolicitați, dificil de aplicat în cazul muncii fizice.

Cine ar dori să lucreze în întreprindere de hoteluri și restaurante, de ce alte documente are nevoie pentru aplicație?

Doctorii pot spune exact ce fel de examene sunt necesare pentru profesia respectivă.

În cazul aplicăriila orice  tip de job, elevul sau studentul are nevoie de hârtie medicală care atestă că este apt pentru muncă.

 

Bine de știut:

Oamenii care doresc să lucreze în timpul verii pot să contacteze direct companiile sau să se uita la 0lista de oferte de locuri de muncă publicată de Agenția de Ocupare și Formare Profesională din județul Harghita, www.locuridemuncaharghita.ro .

Pentru înregistrare, este necesar să aveți: carte de identitate, scrisoare încrucișată, certificat eliberat de școală, durata concediului, certificatul medical de la medicul de familie, care poate lucra pentru persoana în cauză sau hârtie medicală solicitată de medic (în copie)